Trap er niet in! Strikvragen tijdens sollicitatiegesprekken
Tijden zijn veranderd en zo ook onze carrières en hoe we aan een baan komen. De specialisatie van HR-managers in bedrijven is dermate ontwikkeld dat ze in veel gevallen op zoek gaan naar verrassende manieren om hun sollicitanten te beoordelen.
Een van de manieren waarop sollicitatiegesprekken zijn veranderd, zijn het gebruik van strikvragen. Vragen die, naast het gegeven antwoord, belangrijke elementen onthullen zoals reactievermogen, reactie op iets onbekends of de manier waarop dingen worden benaderd. Maar wat zijn deze strikvragen? We bespreken hier enkele van de meest merkwaardige voorbeelden.
Hoewel deze vraag weinig informatie toevoegt aan het sollicitatiegesprek, kan hij de kandidaat geruststellen terwijl het ook iets onthult over het zelfbeeld van de bevraagde persoon.
(Foto: Unsplash - Nick Karvounis)
Deze vraag is ontworpen om spontaniteit, oprechtheid en het vermogen om zichzelf uit compromitterende situaties te redden te meten. Het kan ook een inkijkje geven in het leven van de sollicitant dat nog niet is besproken tijdens het sollicitatiegesprek.
(Foto: Unsplash - Tim Gouw)
Deze vergezochte vraag vereist creativiteit en het vermogen om te synthetiseren. Als je bijvoorbeeld de titel van een bekend boek kiest, kan dat leiden tot verdere gesprekken in deze richting.
(Foto: Unsplash - Yosuke Ota)
Meestal is de persoon die de kandidaat kiest iemand die hij of zij bewondert, zodat er meerdere kandidaten kunnen worden geëlimineerd.
(Foto: Unsplash - Scott Graham)
Met deze vraag kunnen recruiters te weten komen aan welke dingen de sollicitant het meeste belang hecht en ze tegelijkertijd aanmoedigen om hun standpunt te verdedigen, of ze nu kiezen voor iets praktisch en nuttigs voor het eiland of voor iets persoonlijks en emotioneels.
(Foto: Unsplash - Daniel Oberg)
Als de kandidaat voor jager kiest, weten recruiters dat hij of zij een leider en een ambitieus persoon is. Als ze kiezen voor verzamelaar, dan is de kandidaat iemand die graag in teamverband werkt en een harde werker is.
(Foto: Unsplash - Amy Hirschi)
Bij het profileren van de sollicitant kan verwijzing naar herinneringen uit het verleden betrouwbaardere en eerlijkere informatie opleveren dan actuele informatie.
(Foto: Unsplash - Ravi Palwe)
Deze vraag laat zien of de kandidaat eerlijk is tegenover zijn leidinggevende. Het stellen van een vraag is een manier om het werk van de vrager uit te dagen, maar het laat ook zien dat de kandidaat bepaalde stressvolle situaties onder controle heeft.
(Foto: Unsplash - Clem Onojeghuo)
De eerlijkheid van de sollicitant is hier vereist, net als zijn of haar betrokkenheid bij het bedrijf.
(Foto: Unsplash - Markus Spiske)
Een extreem stressvolle situatie die de oprechtheid en reactie van de sollicitant op de mogelijkheid van een superieure beoordeling aantoont.
(Foto: Unsplash - Andrew Neel)
Reactievermogen, logica en analytische vaardigheden, en dat alles in een gespannen en ongemakkelijke sfeer. Hoe moet je hierop antwoorden? Het is belangrijk om te weten dat de gevormde hoek 7,5° is.
(Foto: Unsplash - Rodolfo Barreto)
Een verrassende vraag? Ja, en erg ingewikkeld om te beantwoorden. De vraag is bedoeld om de sollicitant uit zijn of haar comfortzone te halen, aan het denken te zetten en om het reactievermogen te testen. Trouwens: in 2021 bedroeg de wereldwijde consumptie 23,6 miljard liter, maar de interviewer verwacht natuurlijk niet dat je dit getal zo uit je mouw schudt.
(Foto: Unsplash - Christina Wocintechchat)
In dit geval is er geen goed of fout antwoord. Het gaat erom dat de kandidaat zijn of haar standpunt verdedigt over een onderwerp dat ver afstaat van het hoofdonderwerp van het sollicitatiegesprek, tenzij het natuurlijk voor een baan bij de NASA is.
(Foto: Unsplash - Julia Borges)
Nog een moeilijke vraag om te beantwoorden, maar wel een die verbeeldingskracht, improvisatie en enig analytisch vermogen vereist. En dat alles in een beperkte hoeveelheid tijd en in een omgeving die suboptimaal is voor een grondige analyse.
(Foto: Unsplash -Douglas Lopez)
Deze vraag is bedoeld om de gedragspatronen van de kandidaat te analyseren en om erachter te komen of hun persoonlijkheid past bij de cultuur van het bedrijf en het team. Er is geen goed of fout antwoord, dus wees gewoon eerlijk.
(Foto: Unsplash - Adolfo Felix)
Wees voorzichtig met deze vraag, want als je hem met "ja" beantwoordt, word je daarna meestal gevraagd om een grap te vertellen. Je kunt maar beter voorbereid zijn.
(Foto: Unsplash - Irene Carpaccio)
Deze vraag wordt meestal aan het einde van het gesprek gesteld, wanneer de sfeer meer ontspannen is om de ware aard van de kandidaat te leren kennen, en hun vertelstijl. Pas op voor gekke herinneringen en anekdotes die in veel gevallen mensen hun baan hebben gekost.
(Foto: Unsplash - Christina Wocintechchat)
Improvisatie, het vermogen om te reageren op een probleem, en dat alles onder de druk van een gesprekspartner die je in de ogen kijkt. De oplossing? Haal diep adem, pauzeer en denk na over wat je echt zou doen in deze situatie.
(Foto: Unsplash - Todd Gallant)
Deze vraag heeft natuurlijk gewoon een antwoord, en het is 20. Als je werk te maken heeft met cijfers, boekhouding of iets vergelijkbaars, is het logisch dat je op de proef wordt gesteld. Er is hier geen sprake van een truc, het antwoord kan alleen goed of fout zijn.
(Foto: Unsplash - Thestandingdesk)
Het is natuurlijk bijna onmogelijk om akte III van Macbeth uit je hoofd te kennen. De recruiter zoekt naar de reactie op het onmogelijke, hoe je je hiervan losmaakt en dit vervolgens rechtvaardigt. Een van de beste manieren is om het met humor en gevatheid aan te pakken. "Ik heb die akte niet uit mijn hoofd geleerd, maar ik zou je wel 'Romeo en Julia' kunnen aanbieden. Maar dan moet ik eerst naar het hele toneelstuk kijken."
(Foto: Unsplash - Erik McLean)