Waarom je nooit op een kakkerlak moet stappen
De kakkerlak roept een instinctieve afkeer bij mensen op. We kunnen zomaar moordlustig worden als we zo'n beest in huis zien. Een voor de hand liggende reactie is om hem plat te trappen met je voet. Maar pas op! Dat kan gevaarlijk zijn.
Afgezien van het feit dat het geluid van het pletten van een kakkerlak walgelijk is, en het beest een afzichtelijke vlek op de vloer achterlaat, waarschuwt de wetenschap voor de hygiënische gevolgen van het verpletteren van zo'n insect in ons huis.
Afbeelding: Nowshad Arefin / Unsplash
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gewaarschuwd dat het vertrappen van een kakkerlak een ernstig gezondheidsprobleem in je omgeving kan veroorzaken. Dat heeft te maken met de bacteriën die het insect in huis kan verspreiden wanneer het wordt platgetrapt.
Foto: Erik Karits / Unsplash
Deze bacteriën kunnen astma-aanvallen of allergieën veroorzaken als je ze inademt.
Foto: Nikoli Afina / Unsplash
De WHO beschrijft kakkerlakken als "onhygiënische aaseters in menselijke leefomgevingen."
Voorbeelden van de bacteriën die kakkerlakken kunnen overbrengen zijn salmonella, streptokokken en stafylokokken.
Foto: Unsplash - Towfiqu Barbhuiya
Deze bacteriën kunnen zich ook in de darm nestelen en leiden tot aandoeningen zoals diarree, cholera, buiktyfus of dysenterie.
Het ergste van alles is dat we de kakkerlak vaak niet eens doden als we erop trappen. We denken dat we korte metten met hem hebben gemaakt, en dat kan een ernstige fout zijn.
Foto: Joe Spades / Pexels
Wat doe je als je op een kakkerlak hebt getrapt? Laat je het beest liggen, in de tuin bijvoorbeeld, denkend dat andere insecten het wel zullen opruimen? Of pak je het beestje op met een stuk papier om het in de prullenbak te gooien?
Foto: Egor Kamelev / Pexels
Het is moeilijk vast te stellen of een kakkerlak daadwerkelijk dood is. Deze insecten hebben een wonderlijk vermogen om te doen alsof ze dood zijn, zodat ze, als het gevaar voorbij is, naar hun schuilplaats kunnen kruipen.
Foto: Aigerim Kalysheva / Unsplash
Entomologen hebben vastgesteld dat een kakkerlak tot 900 keer zijn gewicht kan dragen, dus om hem te doden moet je hard trappen!
Foto: Jesper Aggergaard / Unsplash
Het is niet gegarandeerd dat een kakkerlak bij de eerste klap doodgaat. Misschien, als we later even gaan checken, zullen we merken dat hij er vandoor is gegaan en zijn wraak aan het voorbereiden is (grapje, ze zijn niet wraakzuchtig, maar het zijn gewoon sterke overlevenden).
Foto: Mart Production / Pexels
Entomoloog en ongediertebestrijdingsexpert Ryan Smith vertelde het Amerikaanse kanaal ABC dat kakkerlakken een "extreem aanpassingsvermogen" hebben. Hun overlevingsinstinct is superieur aan dat van veel andere levende wezens.
Foto: Mart Production / Pexels
De flexibiliteit van zijn lichaam stelt de kakkerlak in staat om de energiestroom van zijn hele lichaam naar zijn pootjes te sturen, waardoor hij in staat is te vluchten voor een bedreiging. Je zou het een superkracht kunnen noemen.
Foto: Najman Husaini / Pexels
Het lijkt dus het beste om ze niet met geweld te doden. Het kan schadelijk zijn voor onze gezondheid.
Foto: Mart Production / Pexels
Omdat een kakkerlak enkele maanden zonder voedsel kan overleven en ernstig gewond kan raken terwijl hij bacteriën afwerpt, moet je proberen er zo snel mogelijk vanaf te komen.
Robert Thiemann / Unsplash
Het beste is om hem uit te laten roken door een professionele ongediertebestrijder. Een kakkerlak kan eigenlijk alleen maar weggevaagd worden door giftige gassen.
Foto: Michelangelo Buonarroti / Pexels