Blunders van Trump zorgen voor spot en onrust
Donald Trump heeft de gave om de verkeerde dingen op het verkeerde moment te zeggen en dat speciale vermogen was te merken tijdens een recent campagne-evenement waar de voormalige president een van zijn grootste verbale misstappen in maanden maakte.
Tijdens een toespraak in Schnecksville, Pennsylvania op 13 april, dwaalde Trump af naar de verkeerde weg toen hij begon te raaskallen over de schoonheid van het slagveld Gettysburg uit de Burgeroorlog en de impopulariteit van confederaal generaal Robert E. Lee vandaag de dag.
"Gettysburg, wat een ongelooflijke slag was dat", sprak de voormalige president de menigte toe met zijn gebruikelijke animo, gekleed met een 'Make America Great Again'-petje en zijn kenmerkende zwarte overjas. Newsweek citeerde het volledige commentaar van Trump.
"Het was zo groots, en zo interessant, en zo wreed en akelig, en zo mooi op zoveel verschillende manieren – het vertegenwoordigt zo'n groot deel van het succes van dit land", vervolgde Trump. Hiermee maakte hij zijn eerste grote fout.
Het betitelen van de Slag bij Gettysburg als 'mooi' leidde tot verontwaardiging bij veel mensen online, waaronder Michael Steele, voormalig voorzitter van de Republikeinse Nationale Conventie en huidig politiek commentator van MSNBC, die opmaakte dat Trump er geen benul van had wat er is gebeurd in Gettysburg.
De voormalige president stopte hier echter niet en ging door over de stad Gettysburg waarbij hij het publiek probeerde op te hitsen over het ogenschijnlijke gebrek aan respect voor de Confederatie-Generaal Robert E. Lee in de moderne wereld.
"Gettysburg, wauw – ik ga naar Gettysburg, Pennsylvania, om het te bekijken en te zien", vertelde de voormalige president de menigte. "En de verklaring van Robert E. Lee, die niet langer geliefd is – is je dat opgevallen? Hij is niet langer geliefd."
"'Vecht nooit bergopwaarts, jongens, vecht nooit bergopwaarts.' Ze vochten bergopwaarts, en hij zei: 'Wauw, dat was een grote fout', hij verloor zijn grote generaal. 'Vecht nooit bergopwaarts, jongens', maar het was te laat", voegde Trump eraan toe. Het geeft niet als je hier geen wijs uit kunt worden.
Veel van wat Trump te vertellen had over Gettysburg maakte politieke experts en online commentatoren zowel boos als verward. De beroemde Amerikaanse fictieschrijver Stephen King noemde Trump een "Domkop" op Twitter, terwijl biograaf en historicus T.J. Styles nog wat verder ging in zijn commentaar.
"Het is duidelijk dat Trump niets van geschiedenis weet. Hij heeft het over Lee die 'zijn grote generaal verloor', wat waarschijnlijk een echo is van een herinnering aan het horen dat Stonewall Jackson werd gedood – in Chancellorsville, niet in Gettysburg. Maar het doet er niet toe in het neoconfederale appel", schreef Styles op Twitter.
Ook de pro-Ron DeSantis Republikeinse strateeg en politiek commentator Cryptid Politics sloot zich aan bij de mening van T.J. Styles over de geschiedeniskennis van Trump en schreef in een Twitterbericht met een clip van de opmerkingen eveneens dat Trump absoluut niets wist over Gettysburg.
"Donald Trump weet absoluut niets over de Slag om Gettysburg", schreef Cryptid Politics in een bericht met een fragment van de opmerkingen van Trump. "Hij zou er goed aan doen geen historicus proberen te zijn. Zijn gebrek aan diepgaande kennis openbaart zich snel."
Giulia Carbonaro van Newsweek wees erop dat verschillende gebruikers die op het Twitterbericht van Cryptid Politics reageerden zich in het bijzonder afvroegen wat er mooi kon zijn aan een strijd die ongeveer 50.000 Amerikaanse levens kostte.
Los van de reacties hebben de uitspraken van de voormalige president in Pennsylvania hem echter nieuwe krantenkoppen bezorgd – waarmee ze Trump kunnen helpen of schaden in zijn poging om de swing state in november 2024 te winnen.
Pennsylvania heeft volgens Newsweek negentien kiesmannen. Dat is het grootste aantal van alle swing states, waardoor de staat als een grote prijs fungeert voor de presidentskandidaat die de kiesmannen weet te veroveren. Beide mannen hebben dit hier al een keer voor elkaar gekregen.
In 2016 wist Trump met minder dan 45.000 stemmen verschil Hilary Clinton te verslaan in Pennsylvania, terwijl Biden de staat in 2020 terugpakte voor de Democraten. Maar Biden wist Trump toen slechts met een kleine marge van 80.000 stemmen te verslaan.