Tsjetsjeense leider Kadyrov dreigt 'Oost-Duitsland' binnen te vallen
De president van de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië, Ramzan Kadyrov, heeft op de staatstelevisie voorgesteld dat het Russische leger 'Oost-Duitsland' zou moeten binnenvallen: het grondgebied van de voormalige DDR (Duitse Democratische Republiek).
"We moeten terugkeren, het is ons grondgebied," zei Kadyrov, verwijzend naar de Sovjetbezetting na de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende oprichting van het socialistische Oost-Duitsland.
Daarnaast bedreigde hij de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. "Scholz zou in zijn gezicht geslagen moeten worden," zei Kadyrov. Aanleiding voor de verbale aanval zou mogelijk de door Duitsland aangekondigde leveringen van gevechtstanks aan Oekraïne kunnen zijn.
Kadyrov stelde het Russische volk voor om terug te gaan naar de Sovjettijd, toen een groot deel van Europa onder het Warschaupact viel en Oost-Duitsland onder de controle van Moskou stond.
Toen Duitsland aankondigde de weg vrij te maken voor tankzendingen naar Oekraïne, bracht Poetin ook een boodschap over - misschien minder bedreigend maar toch verontrustend. Hij merkte op dat het de eerste keer was sinds de Tweede Wereldoorlog dat Duitse tanks op Russische soldaten zouden schieten.
Volgens nieuwsuitzending 'ZDF heute' sprak Kadyrov in een interview op de Russische staatstelevisie niet alleen deze invasiedreiging naar Duitsland uit, maar bekritiseerde hij ook de terugtrekking van de Sovjettroepen in 1990 uit de DDR.
Kadyrov voegde eraan toe dat de verantwoordelijken voor deze terugtrekking gestraft hadden moeten worden, te beginnen met de toenmalige president van de Sovjet-Unie, Mikhail Gorbatsjov. Hij noemde hem en de rest van de toenmalige Sovjetleiders 'verraders'.
In zijn ruwe, uitdagende en agressieve taal (zelfs voor de maatstaven van de Russische propaganda) impliceerde Kadyrov dat Duitsland zijn plaats moet kennen in ware hiërarchie van de wereldvolkeren.
Kadyrov leek niet bang te zijn voor de consequenties van een oorlog met Duitsland. Ook niet voor de mogelijkheid van een kernoorlog en de kracht van de NAVO. "We zullen ze verslaan en vernietigen," zei hij.
Hij zei dat het verkeerd zou zijn om te onderhandelen met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. "Wij zullen resultaten laten zien waar het Westen, de NAVO-landen en de EU niet eens van kunnen dromen," schepte Kadyrov op. "We zullen door Polen trekken en het veroveren".
Kadyrov staat bekend om zijn agressieve uitspraken. In oktober 2022, na de nederlaag bij Lyman (in de oblast Donetsk), was het Kadyrov die Poetin opriep om kernwapens te gebruiken in de Oekraïense oorlog, zo meldde Reuters.
"Er moeten drastischere maatregelen worden genomen, waaronder het instellen van de staat van beleg in de grensgebieden en het gebruik van kleine kernwapens," zei Kadyrov destijds.
Rusland heeft na een jaar brute oorlog in Oekraïne meerdere nederlagen geleden en zijn doelen niet bereikt. Toch heeft Kadyrov er vertrouwen in dat de oorlog tegen het eind van 2023 gewonnen zal zijn. Hij gelooft ook dat het Kremlin grote steden als Kyiv, Charkiv en Odesa kan veroveren.
Volgens ZDF heeft Zelensky de Tsjetsjeense leider gevraagd om "zichzelf uit de weg te ruimen met een wapen," omdat hij zijn volk alleen maar leed en dood had gebracht.
Tsjetsjenië is een deelrepubliek van Rusland met ongeveer anderhalf miljoen inwoners. Er vond een bloedige oorlog plaats waarin de Russische troepen veel soldaten verloren en een wreed beleid toepasten. Sinds de rust is teruggekeerd in het gebied, heerst Kadyrov er als een autocratische leider die trouw is aan het Kremlin.
De vader van Kadyrov werd ongeveer tien jaar geleden met steun van Vladimir Poetin president van Tsjetsjenië. Nadat Achmat Kadyrov werd vermoord, kwam zijn zoon Ramzan Kadyrov aan de macht.
In de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny, waar een van de belangrijkste straten is vernoemd naar de Russische president Vladimir Poetin, hangen zowel Tsjetsjeense als Russische vlaggen.
In oktober 2022 werd Kadyrov door Poetin bevorderd tot kolonel-generaal van de Russische nationale garde.
Mensenrechtenactivisten claimen dat Kadyrov de titel 'dictator' verdient. Volgens diverse ngo's heeft hij elke politieke oppositie in zijn land uitgeschakeld door ze fysiek te laten verdwijnen of te verbannen.
Bovendien is hij een van de vurigste voorstanders van de oorlog geworden en heeft hij zijn eigen troepen naar Oekraïne gestuurd.