Turbulentie tijdens het vliegen wordt erger door klimaatverandering
Het is vrij normaal om lichte turbulentie te ervaren tijdens het vliegen, wat meestal resulteert in niets meer dan een hobbelige vlucht. De laatste tijd lijkt het echter steeds erger te worden, tot het punt dat het gevaarlijk wordt. En volgens deskundigen is klimaatverandering daar debet aan.
In mei 2024 raakten verschillende mensen gewond en stierf er zelfs een passagier door hevige turbulentie in een vlucht van Londen naar Singapore.
In de lente van 2023 waren er ook verschillende incidenten met turbulentie. Een Lufthansa-vlucht van Texas naar Duitsland werd omgeleid naar Washington Dulles International Airport in Virginia vanwege hevige turbulentie waarbij zeven passagiers gewond raakten. Ook moest een vliegtuig van Southwest Airlines een landing afbreken op 400 meter hoogte omdat het weer te slecht was. Meerdere passagiers moesten overgeven en één viel flauw.
Eerder dat jaar meldde een piloot van Hawaiian Airlines dat een wolk in luttele seconden verticaal "omhoog schoot" als een rookpluim en ernstige turbulentie veroorzaakte tijdens een vlucht. Daarbij raakten 25 mensen gewond, aldus de federale onderzoeksdienst geciteerd door The New York Times.
De belangrijkste oorzaken van turbulentie voor commerciële vliegtuigen en lijnvliegtuigen zijn stormen, luchtdruk en straalstromen, volgens weather-gov.
Gemiddeld zijn er meer stormen en is er tevens een toename van orkanen die snel intenser werden, volgens NASA Climate Change.
Maar terwijl stormen soms kunnen worden gedetecteerd en vermeden, kan dat bij straalstromen en windschering niet, en dat zijn nu net de grootste boosdoeners van turbulentie in heldere lucht, zo vertellen de experts.
Foto: Emanuel / Unsplash
Onbewolkte lucht is "niet alleen onzichtbaar voor het blote oog, maar ook voor de weerradar aan boord", zo vertelde Paul Williams, professor in de atmosfeerwetenschappen aan de University of Reading, aan het tijdschrift Fortune.
Turbulentie in heldere lucht, zo genoemd omdat het geen deel uitmaakt van een stormsysteem en daarom niet zichtbaar is voordat een vliegtuig er tegenaan vliegt, kan volgens Williams "enorm problematisch" zijn.
Foto: Kevin Woblick / Unsplash
Terwijl de vliegtuigen zelf de kracht opmerkelijk goed weerstaan, kunnen de passagiers en bemanning, vooral degenen die geen veiligheidsgordel dragen op het moment van de turbulentie, aanzienlijke verwondingen oplopen, legde de expert uit.
De veranderende temperaturen op aarde hebben de windschering sinds 1979 al met 15% doen toenemen, zo blijkt uit onderzoek van PubMed.
Bovendien worden straalstromen, relatief smalle stroken van sterke wind in de bovenste atmosfeer, sterker door de opwarming van de aarde, vertelde meteoroloog Isabel Smith aan Insider.
Smith legde uit dat de toename van broeikasgassen warmte vasthoudt in de troposfeer (de laag van de atmosfeer die zich het dichtst bij het oppervlak bevindt), die vrij had moeten komen in de stratosfeer, de laag die daarboven ligt.
Als gevolg hiervan warmt de troposfeer op terwijl de stratosfeer snel afkoelt, "waardoor de temperatuurgradiënt tussen de twee lagen toeneemt, wat de straalstroom versterkt, een onstabielere windstroom creëert en de turbulentie in de heldere lucht doet toenemen", aldus Smith.
Foto: Nikhil Mitra / Unsplash
Weeronderzoekers voorspellen verder dat turbulentie in heldere lucht tegen 2050 verdubbeld zal zijn, waarbij ernstige turbulentie het meest zal toenemen, volgens onderzoek gepubliceerd door de American Geophysical Union.
Sommige deskundigen zijn echter hoopvol gestemd dat nieuwe technologie het in de komende decennia gemakkelijker zal maken om turbulentie in heldere lucht te detecteren.
"Zelfs als we rekening houden met de gevolgen van klimaatverandering, is het waarschijnlijk dat vluchten na verloop van tijd veiliger worden in plaats van gevaarlijker", zei Stephen Bennett, voorzitter van de American Meteorological Society's Committee on Financial Weather and Climate Risk, tegen Insider.
Meteoroloog Isabel Smith was het daarmee eens en voegde eraan toe dat luchtvaartmaatschappijen turbulentie altijd zoveel mogelijk proberen te vermijden. En dus zal toenemende turbulentie waarschijnlijk leiden tot alternatieve vliegroutes, zei ze.
De expert voegde er echter aan toe dat alternatieve vliegroutes langere reis- en wachttijden kunnen betekenen, samen met een hoger brandstofverbruik van vliegtuigen en dus ook weer een hogere CO2-uitstoot.
"In feite kan het vermijden van turbulentie de luchtvaartmaatschappijen elk jaar 22 miljoen dollar extra kosten, met een extra uitstoot van 70 miljoen kilogram CO2", vertelde Smith aan Insider.
Foto: Eva Darron / Unsplash
Wat de veiligheid betreft raden verschillende experts aan om het gebruikelijke advies van de piloten op te volgen: houd je veiligheidsgordel om als je zit, zelfs als het lampje al uit is.