Ruslands grootschalige luchtaanval op Oekraïne: wat is er gebeurd?
Rusland lanceerde een van de grootste luchtaanvallen op Oekraïne in maanden, slechts enkele dagen nadat een marinedrone een Russische olietanker aanviel bij de havenstad Novorossiejsk aan de Zwarte Zee.
The Guardian meldde dat vier mensen zijn gedood en dat bij een luchtaanval waarbij Oekraïne tussen 5 en 6 augustus meerdere keren werd aangevallen, een bloedtransfusiecentrum in puin werd gelegd. Associated Press meldde later dat het dodental was opgelopen naar zes.
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky verklaarde dat Moskou een geleide bom heeft gebruikt bij de aanval op het bloedtransfusiecentrum, waarbij volgens NBC News twee doden en vier gewonden vielen.
"Deze oorlogsmisdaad op zichzelf zegt alles over Russische agressie", schreef Zelensky in een bericht op zijn officiële Twitter- en Telegram-pagina's, waarbij hij het bericht plaatste bij een afbeelding van het gebouw dat in vlammen opging.
Fotocredit: Twitter @ZelenskyyUa
"De Russische geleide luchtbom richtte zich op een bloedtransfusiecentrum in Oekraïne", liet Zelensky weten naar aanleiding van de afbeelding die hij plaatste. "Vanavond is de gemeenschap van Koepjansk in de regio Charkiv getroffen. Er worden doden en gewonden gemeld. Mijn deelneming! Onze reddingswerkers zijn de brand aan het blussen."
De Oekraïense president beschouwde de luchtaanval als een oorlogsmisdaad en noemde de aanvallers "beesten". Hij voegde eraan toe: "Het verslaan van terroristen is een erezaak voor iedereen die het leven waardeert".
NBC News merkte op dat sommige huizen en gebouwen in de buurt van de kliniek ook beschadigd waren en voegde eraan toe dat het de beweringen niet onafhankelijk kon verifiëren, omdat Rusland herhaaldelijk heeft ontkend dat zijn strijdkrachten gericht zijn tegen burgers.
De luchtaanval had voor Oekraïne echter veel erger kunnen uitpakken, gezien de enorme omvang van de aanvallen op het land. Newsweek meldde dat Rusland tussen 5 en 6 augustus in verschillende golven maar liefst 70 keer aanviel, op basis van een operationele update van de Oekraïense luchtmacht.
Oekraïense functionarissen maakten niet bekend hoeveel kruisraketten en Shahed-drones er precies op het land werden afgevuurd, maar ze gaven wel cijfers over hoeveel er werden neergehaald door de Oekraïense luchtverdedigingsploegen.
In totaal werden zeventien kruisraketten van het type Kalibr die vanaf zee werden gelanceerd uit de lucht geschoten na de eerste aanvalsgolf, terwijl dertien van de twintig kruisraketten van het type Kh-101 en Kh-555 werden neergehaald, zo blijkt uit cijfers van Oekraïense functionarissen die door Newsweek werden geciteerd.
Fotocredit: Wiki Commons
Tijdens de luchtaanval werden ook drie hypersonische Kinzhal-raketten afgevuurd, maar de autoriteiten zeiden niet hoeveel er zijn onderschept door de Oekraïense luchtverdediging. Wel werd opgemerkt dat 27 Shahed-drones werden neergehaald tijdens de aanvallen.
Op 6 augustus onthulde Zelensky de ware omvang van alle aanvallen van die week door in zijn nachtelijke toespraak uit te leggen dat Rusland 65 verschillende soorten raketten afvuurde en 178 aanvalsdrones de lucht in stuurde, waarvan 87 Shahed-drones volgens een bericht van Reuters.
Zelensky heeft ook gezegd dat geavanceerde wapensystemen zoals de Amerikaanse MIM-104 Patriot-luchtdoelraket en de Duitse IRIS-T "zeer effectief" zijn en dat ze ook "aanzienlijke resultaten opleveren", zo blijkt uit een vertaling van zijn commentaar door Reuters.
Mogelijk waren de aanvallen een vergelding voor de marineaanval met drones van Kyiv op een Russische olietanker op 5 augustus, een aanval die volgens Maria Zacharova, woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, gewroken zou worden.
"Er is geen rechtvaardiging voor dergelijke barbaarse acties, ze zullen niet onbeantwoord blijven en hun bedenkers en daders zullen onvermijdelijk worden gestraft", schreef Zacharova op Telegram volgens een vertaling van PBS NewsHour.
NBC News merkte op dat de Russische luchtaanval precies plaatsvond op het moment dat wereldleiders uit 40 verschillende landen bijeenkwamen in Jeddah, Saudi-Arabië, om te praten over het beëindigen van een conflict dat de wereld op zijn kop heeft gezet.