Uvalde: waarom de politie zo laat ingreep terwijl een schutter 19 kinderen doodde
Op 24 mei 2022 opende de 18-jarige Salvador Rolando Ramos het vuur op de Robb Elementary School in de Amerikaanse stad Uvalde, Texas. Hij doodde 21 mensen, waaronder 19 kinderen en twee leerkrachten, en verwondde 17 anderen.
Meer dan 70 minuten later werd Ramos doodgeschoten. De vertraging waarmee de politie ingreep, krijgt tot op de dag van vandaag kritiek. Het is een van de dodelijkste schietpartijen op scholen in de geschiedenis van de VS.
Iets meer dan twee jaar na die tragedie maakt de gemeente verschillende bodycameravideo's van die dag openbaar, evenals opnames, audio, gesprekken van hulpdiensten, sms-berichten van politieautoriteiten, documenten en radiocommunicatie, zoals onthuld door CNN.
Een arrondissementsrechtbank gaf opdracht om de bestanden vrij te geven nadat verschillende media zoals The Washington Post en CNN hadden gevraagd om toegang tot deze bestanden en om het materiaal ongecensureerd en openbaar te maken. De families die door de tragedie waren getroffen, riepen ook op tot meer openheid.
Onder de vrijgegeven documenten bevindt zich een noodoproep van de oom van de schutter die licht werpt op die dag. De oom van Ramos vroeg de veiligheidstroepen of hij met zijn neef mocht spreken.
Hij dacht dat hij hem tot stoppen kon brengen. "Misschien zal hij naar mij luisteren, want hij luistert naar mij, alles wat ik hem vertel, hij luistert naar mij", zei hij, met een krakende stem. Het was echter te laat, want minuten later schoot de politie Ramos dood.
Beelden van het Uvalde Police Department gaven geen nieuwe onthullingen over het bloedbad, maar bevestigden wel met visueel bewijs dat agenten in de gangen wachtten terwijl de centrale noodoproepen ontving over een schutter in de school.
Bovendien blijkt uit de dossiers dat de autoriteiten bang waren voor kritiek vanwege hun langzame reactie. "Is er een manier om onze foto's van de website van het politiebureau te halen voor onze veiligheid? Haal de website naar beneden", vroeg een agent volgens een CNN-rapport.
Een andere agent riep ook op tot actie op sociale media: "Medewerkers vragen of we hun foto's van onze Facebookpagina kunnen verwijderen (...) Ze zijn bezorgd", zei hij.
Ondanks de aanwezigheid van 376 agenten om de schietpartij het hoofd te bieden, duurde het meer dan een uur om Ramos onschadelijk te maken. In januari publiceerde het Amerikaanse Ministerie van Justitie een rapport waarin werd gewezen op het "gebrek aan urgentie" en "opeenvolgend falen" van de beveiligingsteams die die dag aanwezig waren.
Volgens het onderzoek omvatten de fouten ook een gebrek aan voorbereiding, falend leiderschap en communicatie tussen teams.
Dit alles ondanks het feit dat sommige slachtoffers, waaronder kinderen en leraren, alarmnummers en de politie belden voor hulp. The Washington Post meldt zelfs dat in een van de gepubliceerde documenten een gesprek naar 911 is opgenomen van een van de leerlingen die op de school aanwezig was.
In het gesprek is te horen hoe de 10-jarige tegen de autoriteiten zegt: "Help alsjeblieft, ze gaan dood". Deze leerling overleefde de schietpartij.
In 2022, kort na de schietpartij, voerde het Texaanse Huis van Afgevaardigden een eigen onderzoek uit, waarbij ook systematische tekortkomingen werden gevonden in de veiligheidsprotocollen van de school en in het optreden van de agenten.
Familieleden en slachtoffers die het bloedbad overleefden roepen op tot ontslag, strafrechtelijke vervolging en wapenbeheersing. Tot nu toe zijn er echter maar twee politieagenten aangeklaagd wegens nalatigheid, namelijk Pete Arredondo en Adrian Gonzales.
De families hebben ook een federale rechtszaak aangespannen tegen 92 agenten van de staatspolitie die deelnamen aan die inzet. Hun doel is om € 450 miljoen schadevergoeding te krijgen voor de fouten van de autoriteiten.