Vegeratiër, flexitariër, minderaar... Hoe veel Nederlanders eten nog vlees tegenwoordig?
Hoeveel Nederlanders eten nog 'gewoon' vlees bij elke maaltijd? En wie van onze medelanders zijn vegan, vegetarisch of flexitariërs? We leggen uit wat deze begrippen betekenen en hoe de Nederlander denkt over vlees, vis, of dierlijke producten op zijn bord!
Volgens het CBS is 2,6% van de bevolking vegetariër. Deze mensen consumeren geen voedsel waarvoor dieren gedood moeten worden. Ze eten daarentegen wel zuivelproducten of eieren, want daarvoor zijn niet direct dieren gedood.
Foto: Brooke Lark / Unsplash
0,4% van de Nederlanders is veganist. Dit betekent dat er geen enkel dierlijk product geconsumeerd wordt.
Foto: Anna Pelzer / Unsplash
1,7% van de bevolking zijn pescetariërs. Er wordt geen vlees maar wel vis gegeten.
Foto: Travis Yewell / Unsplash
44,7% zijn flexitariërs, een groep semi-vegetariërs die bewust minder vlees consumeren.
Foto: Sweet Life / Unsplash
20,2% zijn dagelijkse vleeseters. Dit zijn de mensen die vlees consumeren zoals dat traditioneel gedaan is in de Nederlandse keuken.
Het grootste deel van de bevolking is echter niet de full-time vleeseter. Maar liefst 30,4% kun je beschouwen als een zogenaamde 'vleesminderaar.' Dat is een persoon die één of twee dagen per week geen vlees eet.
Foto: Jimmy Dean / Unsplash
Volgens Foodagri Business blijkt uit een onderzoek dat 36% van degenen die voor minder vleesconsumptie zijn, de invoering van een vleestaks steunen. Dat komt neer op 20% van alle Nederlanders.
Foto: Ana Municio / Unsplash
Politieke voorkeur speelt een rol. Kiezers van D66, GroenLinks en ChristenUnie zijn het meest voor vleesvermindering, terwijl CDA, Forum voor Democratie en PVV-kiezers dat minder belangrijk vinden.
Foto: Alex Muromtsev / Unsplash
En dan heb je uiteraard BBB, de BoerenBurgerBeweging die niet in de enquête wordt genoemd maar ongetwijfeld veel vleesliefhebbers heeft. Misschien is de partij er door haar zichtbaarheid wel in geslaagd dat meer mensen weer vlees eten...!