Indonesisch voetbaldrama van historische proporties: meer dan 100 doden, waaronder 32 kinderen
De cijfers zijn absoluut overweldigend: minstens 125 doden (de eerste cijfers gaven 174 doden aan) en 32 daarvan zijn kinderen. Allemaal tijdens een voetbalwedstrijd. Het gebeurde in Malang, op Java in Indonesië, terwijl Arema FC en Persebaya Surabaya tegen elkaar speelden.
Het drama in Indonesië is het grootste in de voetbalwereld van de afgelopen 50 jaar. De enige massatragedie die groter was, vond plaats in 1964 in Lima: 384 mensen overleden tijdens de wedstrijd tussen Peru en Argentinië dat jaar.
Toen op zaterdagavond 1 oktober de overwinning van Persebaya Surabaya op Arema FC met 2-3 werd bevestigd, besloten meer dan 3.000 woedende Arema-fans het veld op te stormen. Sommigen vielen zelfs hun eigen spelers aan.
In de video's die op sociale media circuleren, is te zien hoe spelers en scheidsrechters snel het veld proberen te ontvluchten om de aanval van de fans te ontwijken.
De stampede op het voetbalveld leidde tot een massale vechtpartij waarbij de politie met traangas moest ingrijpen. Hierop volgde een chaotische stormloop richting de uitgangen van het stadion waarbij vele mensen het leven lieten. De lokale media van Malang deden rechtstreeks verslag van de dodelijke chaos.
De hoofdinspecteur-generaal van de politie van Oost-Java, Nico Afinta, meldde dat het traangas werd afgevuurd als een "preventieve en afleidende" maatregel.
Het veld stond echter al vol met mensen toen het traangas werd afgevuurd, dus van preventie van de vechtpartij kon al geen sprake meer zijn.
Nico Afinta bevestigde dat de meeste doden vielen als gevolg van massale vlucht van het veld, toen tientallen fans verdrongen werden door de duizenden mensen die probeerden het stadion uit te komen.
Mahfud MD, coördinerend minister voor Veiligheidszaken in Indonesië, bevestigde op Instagram dat de meeste doden te wijten waren aan "duwen, knijpen, vertrappen en ademnood" tijdens de run op de uitgangen. Ze vielen niet door "gevechten tussen supporters."
De aantallen doden en gewonden zijn bevestigd door de vice-gouverneur van Malang, Emil Dardak, in verklaringen aan Kompas TV.
De Indonesische voetbalbond (PSSI) meldt dat ze "de acties van de fans" betreurt en dat er onderzoek zal worden gedaan naar de gebeurtenissen in Malang. Ook meldt de bond dat het drama "de reputatie van het Indonesische voetbal heeft bevlekt."
Op dit moment is de topdivisie van Indonesië een week geschorst en zal Arema FC de rest van het seizoen niet thuis kunnen spelen, zo laat de PSSI weten in een persbericht.
Onderzoekers gaan na of het stadion inderdaad zijn capaciteit van 38.000 mensen heeft overschreden door meer dan 42.000 fans binnen te laten, zoals minister Mahfud MD suggereert.
Andere zaken die de bond zal onderzoeken zijn het politieoptreden in de minuten voor en na de bestorming van het veld, evenals het ontruimingsprotocol dat in eerste instantie de toegang tot medische hulp zou hebben verhinderd.
Het drama is des te pijnlijker omdat de veiligheidsvoorschriften van de FIFA "het gebruik van gas voor crowd control" expliciet verbieden. Ook internationale organisaties zoals Amnesty International hebben het gebruik van traangas bij voetbalwedstrijden veroordeeld.
De president van Indonesië, Joko Widodo, heeft zijn medeleven betuigd en op een persconferentie aangekondigd "een uitgebreide evaluatie van de veiligheidsprocedures van voetbalwedstrijden" in te zullen stellen.