VS spreekt over 'aanzienlijke vooruitgang' Oekraïne tegen Rusland. Is het einde van Poetin nabij?
Het Oekraïense leger wint naar verluidt terrein op het Russische leger na de lancering van het befaamde tegenoffensief. Dit is althans het geval volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, die in een interview met CNN beweert dat de troepen van Zelenski de Russische troepen dwingen zich terug te trekken op Oekraïens grondgebied.
Blinken spreekt daarom van "aanzienlijke territoriale vooruitgang" door Oekraïne sinds het begin van de oorlog. Tijdens een reeks vragen van de journalist Fareed Zakaria op CNN omschrijft de Amerikaanse politicus de laatste stappen van de Oekraïense troepen ten nadele van de Russische troepen zelfs als een "groot succes".
Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zou Rusland geen enkele hoop meer hebben om een einde te maken aan de onafhankelijkheid en soevereiniteit van Oekraïne om het land vervolgens bij het Russische grondgebied te voegen. "Dat weten ze al heel lang," voegde Blinken eraan toe op CNN.
Nu vecht Oekraïne om de gebieden terug te winnen die Rusland tijdens de eerste dagen van de invasie wist te veroveren op het leger van Zelensky. Volgens informatie van Blinken hebben de Oekraïners al 50 procent heroverd van de gebieden die Poetins mannen ooit wisten in te nemen.
Maar de gevechten stoppen daar niet. Volgens de hoge Amerikaanse ambtenaar zullen de Oekraïense troepen niet stoppen voordat ze al het verloren gebied hebben teruggewonnen. "Ongeveer 50 procent van wat aanvankelijk in beslag was genomen, is al heroverd," aldus Blenkin tegen CNN, "nu zetten ze de gevechten voort om ook de rest terug te krijgen."
Over het tempo van het tegenoffensief zegt de Amerikaanse politicus dat het langzaam maar effectief verloopt. De Russen bleven volgens Blinken sterk in hun verdedigingsposities, maar beetje bij beetje zien we steeds meer Oekraïense overwinningen.
En hoe komt het dat Oekraïne zulke successen kan boeken? Volgens Blinken lukt dat door de hulp die meer dan vijftig landen aan Oekraïne hebben gegeven en de training die Zelenski's troepen van het Westen hebben gekregen. Dit heeft tot een keerpunt in het conflict geleid.
Denkt de Amerikaanse politicus aan het intensiveren van deze hulp aan Oekraïne door bijvoorbeeld meer luchtmacht te sturen om Rusland terug te dringen? Blinken zelf antwoordt op CNN: "Als het Amerikaanse leger deze hulp zou bieden, zou de overmacht in de lucht toenemen en zouden de Oekraïense troepen verder kunnen oprukken".
"Waarom geeft u de Oekraïners de F-16's waar ze om vragen niet?" vraagt journalist Fareed Zakaria op CNN.
"Het gaat niet alleen de middelen zelf. Het gaat ook om training, onderhoud en de mogelijkheid om middelen in te zetten in operaties met een combinatie van wapens," zo antwoordt Blinken.
"Dit alles kost tijd", merkt de hoge Amerikaanse ambtenaar op. "Als er een beslissing zou worden genomen om meer F-16's in te zetten, zou het maanden en maanden duren voordat ze daadwerkelijk operationeel zijn.