Waarom bijten muggen sommige mensen meer dan anderen?
Ben je ooit vol muggenbeten teruggekeerd van een zomerwandeling, terwijl je vrienden er geen hadden? Voel je je een muggenmagneet? Daar is mogelijk een wetenschappelijke verklaring voor.
Studies hebben aangetoond dat ongeveer 20% van de mensen onweerstaanbaar zijn voor muggen en daarom meer gebeten worden dan anderen. Heel wat factoren kunnen hierbij een rol spelen.
Het is niet verwonderlijk dat onze bloedgroep ons minder of meer aanlokkelijk kan maken voor muggen, die ons bijten om eiwitten uit ons bloed te halen. Sommige bloedgroepen zijn echter aanlokkelijker dan andere.
Uit één bepaald onderzoek blijkt dat muggen mensen met bloedgroep O twee keer zo vaak bijten dan mensen met bloedgroep A. Mensen met bloedgroep B vielen ergens in het midden van dit jeukspectrum.
Foto: National Cancer Institute/Unsplash
Ongeveer 85% van de mensen scheidt via hun huid een chemisch signaal af dat aangeeft welke bloedgroep ze hebben. De andere 15% doet dat niet. Het onderzoek toonde aan dat muggen ook meer aangetrokken worden tot mensen die dit signaal afscheiden dan wie dat niet doet, ongeacht de bloedgroep van de persoon.
Een van de manieren waarop muggen hun doelwitten lokaliseren is door de koolstofdioxide te ruiken die in hun adem wordt uitgestoten. Muggen gebruiken daarvoor hun reukorgaan, waarmee ze koolstofdioxide kunnen opsporen vanop een afstand van ongeveer 50 meter.
Foto: Nine Koepfer / Unsplash
Het is aangetoond dat mensen die meer koolstofdioxide uitademen - over het algemeen grotere mensen - meer muggen aantrekken dan anderen. Daarom worden kinderen gewoonlijk minder gebeten dan volwassen.
Muggen komen ook af op melkzuur, urinezuur en andere stoffen die via ons zweet worden uitgestoten. Ze worden ook aangetrokken door hogere lichaamstemperaturen, waardoor ze je onweerstaanbaar kunnen vinden wanneer je aan het sporten bent.
Studies tonen aan dat zwangere vrouwen ongeveer twee keer zoveel gebeten worden door muggen dan anderen. Dat heeft mogelijk te maken met het feit dat ze een hogere lichaamstemperatuur hebben dan normaal en dat ze 21% meer koolstofdioxide uitademen dan anderen.
Foto: Anna Hecker / Unsplash
Ander onderzoek heeft uitgewezen dat de specifieke soorten en de hoeveelheid bacteriën die van nature op de menselijke huid leven, invloed hebben op onze aantrekkingskracht voor muggen.
Het feit dat muggen aangetrokken worden door de hoeveelheid bacteriën op onze huid kan verklaren waarom ze vooral in onze enkels en voeten bijten. Op die lichaamsdelen bevinden zich van nature meer bacteriën dan op andere delen van ons lichaam.
Foto: Shashi Chaturvedula / Unsplash
Volgens een studie gepubliceerd in PubMed maakt slechts één flesje bier je al aanlokkelijker voor muggen. Het is echter nog steeds een mysterie waarom ze aangetrokken worden door drinkende mensen.
Foto: Steve Allison / Unsplash
Sommige onderzoekers dachten dat dit kwam doordat drinken de hoeveelheid ethanol verhoogt die in ons zweet wordt uitgescheiden, of omdat het de lichaamstemperatuur verhoogt. Geen van beide factoren bleek echter verband te houden met waarom muggen drinkende mensen bijten.
Naast hun reukzin gebruiken muggen ook hun zicht om mensen te lokaliseren. Het dragen van bepaalde kleuren kan het daarom gemakkelijk voor ze maken om je te vinden.
Foto: Warren Wong / Unsplash
Volgens James Day, een medisch entomoloog aan de Universiteit van Florida, kunnen kleuren als zwart, donkerblauw of rood je een gemakkelijker doelwit maken voor muggen.
Foto: Scott Walsh / Unsplash
De belangrijkste factor die bepaalt hoe vaak je wordt gebeten door muggen, zijn echter onze genen. Die zijn verantwoordelijk voor 85% van de verschillen tussen mensen en hun aantrekkingskracht voor muggen.
We kunnen onze genen jammer genoeg niet veranderen, maar onderzoekers bestuderen wel al de redenen waarom een minderheid van de mensen zelden muggen lijken aan te trekken. Ze doen dat in de hoop om de volgende generatie insectenwerende middelen te ontwikkelen.