Waarom je niet steeds met pin moet betalen

Digitaal of cash?
Verandering gaat snel
Maestro verdwijnt
Je pinpas wordt ook een soort creditcard
Een digitale euro
Waarom?
Kritiek op de digitale euro
Hebben de critici gelijk?
Betalen met cash wordt ontmoedigd
Minder betalingen met cash
Coronacrisis
Wat zegt de expert hierover?
Het gevaar van een cashloze samenleving
Afhankelijk van contanten
Kwetsbare groepen
Winkels weren cash in Scandinavië
Geen goed voorbeeld
Contant moet blijven
Privacy
Geen China
Advies?
Digitaal of cash?

Betalen met je pinpas of je telefoon. We doen het tegenwoordig allemaal, vaak zonder erbij na te denken. Maar is het wel verstandig om steeds te pinnen? Is betalen met contant geld geen betere optie?

Verandering gaat snel

Tegenwoordig gaan de technologische ontwikkelingen razendsnel. Ook op het gebied van betalingsmiddelen zijn er veel veranderingen gaande.

Maestro verdwijnt

Zo zijn de meeste bankpassen in Nederland van het merk Maestro, maar vanaf midden juli 2023 komt daar een einde aan. De Maestro-passen zullen worden vervangen voor de nieuwe debetkaarten Debit Mastercard of Visa Debit.

Je pinpas wordt ook een soort creditcard

Deze nieuwe betaalpassen in Nederland zullen veel meer op creditcards gaan lijken. Volgens het consumentenprogramma 'Radar' zal deze pas ook veel makkelijker gebruikt kunnen worden bij het doen van online aankopen.

Een digitale euro

Daarnaast zijn er nog meer ontwikkelingen gaande. Nederland is, samen met andere landen in Europa, aan het nadenken over het ontwikkelen van een digitale euro. De Europese bank meldt dat er nog niets vast staat maar dat er flink over wordt gedebatteerd.

Waarom?

Volgens RTL Nieuws heeft de voormalige vicepresident Sigrid Kaag gezegd dat twee-derde van het betalingsverkeer momenteel via Amerikaanse bedrijven gaat. Europa wil hier graag zelf grip op houden. Ook andere landen, zoals China, zijn bezig met een digitale munt. Vandaar dat Europa niet wil achterblijven.

Kritiek op de digitale euro

Toch is er ook kritiek op deze toekomstige munt. Dit gaat dan vooral over het waarborgen van privacy. Volgens RTL Nieuws leeft er in Nederland de angst dat de overheid straks bepaalt waar jij deze digitale euro’s aan uitgeeft. Bijvoorbeeld, alleen aan duurzame producten.

Hebben de critici gelijk?

Volgens RTL Nieuws valt er momenteel nog niet veel te zeggen over de waarborging van privacy bij het gebruik van de munt. Er ligt namelijk nog geen voorstel op tafel. In ieder geval gaf Kaag wel aan in de wet te willen vastleggen dat de overheid niet kan bepalen welke aankopen je straks gaat doen.

Betalen met cash wordt ontmoedigd

Deze ontwikkelingen lijken allemaal één ding met elkaar gemeen te hebben. Het lijkt namelijk alsof betalen met contant geld steeds verder wordt ontmoedigd. Is dat erg?

Foto: neelam279 / Pixabay

Minder betalingen met cash

We betalen steeds minder met contant geld. In 2010 werd volgens een onderzoek van de Nederlandsche bank 65% van de betalingen nog met cash betaalt. Sinds 2018 zijn meer dan de helft van de aankopen elektronisch gedaan.

Coronacrisis

De coronacrisis heeft hieraan bijgedragen. De Nederlandsche bank meldt dat op het hoogtepunt van de crisis nog maar vijftien procent van de Nederlanders met brief- of muntgeld betaalden.

Wat zegt de expert hierover?

Simon Lelieveldt is een expert op het gebied van betalingsverkeer. Hij meldde in een interview bij NPO Radio 1 dat de wereld niet zonder contant geld kan.

Afbeelding: Mathieu Stern / Unsplash

Het gevaar van een cashloze samenleving

"Stel dat contant geld niet meer zou bestaan, dan zijn er wel wat gevaren die op de loer liggen," zei Simon Lelieveldt op Radio 1. "Als de elektriciteit langdurig uitvalt bijvoorbeeld. Pinnen is dan onmogelijk. Fijn als je dan nog wel gewoon met contant geld kunt betalen."

Afhankelijk van contanten

"Voor blinde mensen is contant geld betrouwbaar," voegde Lelieveldt daar aan toe. "Je kunt voelen welke biljetten en munten je uitgeeft. Bij digitaal geld kan dit niet. Als je blind bent en gaat pinnen, moet je dus maar vertrouwen dat diegene achter de kassa het juiste bedrag invoert."

Foto: CDC / Unsplash

Kwetsbare groepen

Daarnaast zijn er ook veel andere kwetsbare groepen in Nederland die moeite hebben met elektronische betalingen. Uit een onderzoek van de Nederlandsche bank blijkt dat veel ouderen nog met contant geld betalen. Ook is pinnen voor de 2,5 miljoen laaggeletterden in Nederland een opgave.

Foto: Beth MacDonald / Unsplash

Winkels weren cash in Scandinavië

Zweden is volgens RTL Nieuws al jaren een van de koplopers als het gaat om elektronisch betalen. Veel winkels en restaurants hanteren het ‘alleen pin’-beleid. Ze weigeren contant geld aan te nemen.

Geen goed voorbeeld

De Zweedse overheid trapt nu toch op de rem, meldt RTL Nieuws. Door middel van wetgeving wil Zweden de banken verplichten om cash geld toegankelijk te houden. Vooral voor de kwetsbare groepen die moeite hebben met deze omschakeling.

Contant moet blijven

Het is dus belangrijk dat we met papier- en muntgeld kunnen blijven betalen. Om kwetsbare groepen te beschermen en in het geval van een langdurige stroomuitval. Toch is er nog een hele belangrijke reden waarom een cash-loze maatschappij geen goed idee is, vindt Simon Lelieveld.

Privacy

Simon Lelieveld vertelde op Radio 1 dat het onmogelijk is om privacy te waarborgen in een cash-loze samenleving. "Nu al worden al je digitale betalingen gemonitord om witwassen te bestrijden."

Foto: Bruno / Pixabay

Geen China

"Het gebruik van contant geld moet niet gecriminaliseerd worden. Het moet een keuze blijven of je contant of met pin betaalt," zei Lelieveld. "Als je wilt vermijden dat je in een Chinees systeem komt, waarbij al je betalingen worden getraceerd, dan moeten we contant geld kunnen blijven gebruiken."

Advies?

Het advies van Simon Lelieveld? "Om altijd een goede portie contant geld te blijven gebruiken. Het is van strategisch belang om een systeem te hebben waarbij je uitgaven prive zijn."

Meer voor jou