Waarom raakt de politie altijd even de kofferbak aan als ze je auto staande houden?
Is het je ooit opgevallen dat de politie, vooral in Amerikaanse films, altijd de kofferbak lijkt aan te raken van de auto's die ze aan de kant zetten voordat ze met de chauffeur gaan praten?
Het werk van de politie over de hele wereld zit vol met details die gewone stervelingen vaak niet begrijpen of waar ze geen aandacht aan besteden.
Veel van de "rare" dingen die ze routinematig doen, zijn logisch en hebben een verklaring. Ze zijn er altijd op gericht om slechteriken op te sporen.
Een daarvan, die veel mensen niet opmerken, is het gebaar om met de rechterhand de achterkant van een auto aan te raken wanneer deze stilstaat op de weg.
Foto: Did You Know? / Youtube
Er zijn veel Hollywood-films waarin dit detail niet over het hoofd wordt gezien en wordt toegepast in scènes waarin politiemensen autobestuurders aanhouden.
Foto: Kenny Eliason / Unsplash
Het is een praktijk die ze hebben verworven door de realiteit van echte agenten te kopiëren.
Foto: Erick McLean / Pexels
Als je op sociale media zoekt, kun je zien dat er video's viraal zijn gegaan met dit gebaar van de politie.
Wat proberen ze te doen door de achterkant van de auto aan te raken? Niets is wat het lijkt.
Het is te danken aan een protocol dat veel landen hanteren, waaronder de Verenigde Staten. Zeker agenten die in hun eentje patrouilleren doen dit.
Foto: Jonathan Cooper / Unsplash
Wanneer een politieagent een auto op de snelweg aanhoudt, nadert de agent de kofferbak van de gestopte auto, trekt zijn handschoenen uit als hij die draagt, en raakt de kofferbak met zijn vingers aan.
Dit dient enerzijds om te verifiëren dat de kofferbak gesloten is en, anderzijds, om te voorkomen dat iemand zich erin heeft verstopt en misschien naar buiten kan komen om de politieagent aan te vallen.
Foto: Erik McLean / Unsplash
Toch gaat dit gebaar veel verder dan dat. Het is cruciaal voor de veiligheid van de agent, maar ook voor een toekomstige vervolging van de bestuurder, voor het geval hij op de vlucht slaat.
Foto: Kindel Media / Pexels
Door dit gebaar te maken, laat de politieagent zijn of haar vingerafdrukken achter op de carrosserie van de auto.
Foto: Kindel Media / Pexels
Dus in het geval van een aanval, vlucht of een onvoorziene gebeurtenis kan de agent in verband worden gebracht met de misdaad, zelfs als hij geen verklaring kan afleggen.
Je ziet ook altijd dat agenten de auto vanaf de zijkant benaderen. Dat doen ze om te voorkomen dat de agent wordt overreden door de bestuurder als deze achteruit rijdt.
Als de officier erin slaagt om zonder problemen de chauffeursruimte te bereiken, is het ook gebruikelijk dat ze hun hand op het dak leggen, net boven het raam. Dit is namelijk een ander referentiegebied voor het lokaliseren van zijn vingerafdrukken in het geval van een ontsnapping.
Criminelen weten dit beroepsgeheimpje waarschijnlijk wel. Maar het is hoogst onwaarschijnlijk dat een crimineel bij een ontsnapping even onderweg bij een wasstraat zal stoppen om de vingerafdrukken van de agent te verwijderen.