Waarom vuurde Rusland een kruisraket af op Oekraïne?
De luchtverdedigingstroepen van Kyiv schoten op 17 november twee Russische kruisraketten neer uit de lucht boven Oekraïne. Ten minste één van die raketten bleek mogelijk in staat te zijn een kernkop te dragen.
Foto: George Chernilevsky / Wikimedia
De neergehaalde Kh-55-raket, ook bekend als de X-55, werd ontdekt door Oekraïense troepen. Hij deed alarmbellen rinkelen toen de Oekraïense defensiemedia begonnen te speculeren over de redenen voor het gebruik van zo'n soort kruisraket door de Russen.
Het Oekraïense nieuwsplatform Defense Express meldde dat de raket werd aangetroffen met een vastgeschroefd blok op de plaats waar normaal gesproken een kernkop zou zitten.
"In plaats van een kernkop werd er een blok 'geschroefd' in deze Rashistische raket, die fungeerde als een imitator van een kernkop," aldus Defense Express.
Deskundigen van Defense Express gaven ook een aantal redenen waarom Rusland mogelijk heeft besloten de Kh-55-raket tegen Oekraïne in te zetten.
Het gebruik van een Kh-55-kruisraket kan een aanwijzing zijn geweest dat het Kremlin al zijn normale raketvoorraden al heeft opgebruikt.
De woordvoerder van de Oekraïense luchtmacht, Yuriy Ihnat, vertelde The Telegraph op 28 oktober dat hij geloofde dat Rusland zijn 'basisvoorraden' van Iskander ballistische raketten had uitgeput.
"De vijand kampt met een ernstig tekort aan Iskander-raketten. Ze hebben hun kernvoorraad al opgebruikt," zei Ihnat tegen The Telegraph.
Maar Defense Express stelde ook dat de Kh-55-raket mogelijk is gebruikt in een poging om de luchtverdediging van Oekraïne te overweldigen. Deze theorie sluit aan bij het argument dat de Russische voorraden bijna op zouden zijn.
Aan het begin van de oorlog hebben Russische troepen materialen zoals Sovjet TU-243-drones ingezet om de Oekraïense verdediging te overbelasten.
Het zou echter geen zin hebben om nu geavanceerde - en moeilijk te vervangen - nucleair geschikte raketten te gebruiken om luchtverdedigingssystemen te overbelasten.
De Kh-55 werd oorspronkelijk ontwikkeld in de jaren 70 door de Sovjet-Unie en werd begin jaren 80 officieel in gebruik genomen.
Gebaseerd op de Amerikaanse BGM-109 Tomahawk, werd hij toevallig vervaardigd in Oekraïne en kreeg hij de bijnaam de Tomahawk-ski.
De Kh-55 was oorspronkelijk bedoeld om een kernkop te vervoeren met een explosievermogen van 50 kiloton, ongeveer twee keer de kracht van de Amerikaanse bom die in 1945 op Nagasaki werd gegooid en de Tweede Wereldoorlog beëindigde.
Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie had Oekraïne ongeveer 1612 Kh-55-kruisraketten in zijn arsenaal, maar deze werden volgens de Arms Control Association eind jaren negentig naar Rusland overgebracht.
Het is ironisch dat de in Oekraïne gemaakte kruisraketten nu op het land zelf zijn afgevuurd.
De laatste keer dat een Kh-55-kruisraket werd gebruikt, was tijdens de Syrische burgeroorlog. Op 17 november 2015 trof een Russische strategische bommenwerper, de Tupolev Tu-95MS 14, de Islamitische Staat in Syrië met Kh-55 kruisraketten.