Waarom Oekraïense regering niet bang is voor Russische kernaanval
De president van Oekraïne, Volodymyr Zelensky, reageerde onlangs op de recente verklaringen van Vladimir Poetin over het mogelijke gebruik van kernwapens. Volgens Zelenski is de Russische leider te bang om zijn leven op het spel te zetten en dergelijke wapens tegen Oekraïne in te zetten.
‘Hij kan op elk moment kernwapens tegen elk willekeurig land gebruiken. Misschien ook niet. Ik weet het niet. Ik deel mijn gedachten met jullie. Gelukkig ben ik Poetin niet', zei Zelensky in een interview met Fox News.
De Oekraïense president gaf ook aan dat Poetin “niet altijd in balans is. Geen enkel redelijk persoon zou Oekraïne binnenvallen en de acties ondernemen die hij heeft begaan,” zoals United24 meldt.
Volgens Zelensky heeft Poetin, ondanks de dreigementen om kernwapens tegen Oekraïne te gebruiken, “zijn leven te veel lief. Ook zal hij de controle over de levens van anderen niet zomaar opgeven. Om deze reden denk ik dat hij zou aarzelen om kernwapens te gebruiken.”
Ongeacht wat Zelensky denkt, is het duidelijk dat Poetin probeert de rode lijnen tussen Rusland en het Westen te herdefiniëren.
De steun van westerse landen aan Oekraïne is in de loop der jaren geleidelijk toegenomen. De levering van geavanceerde wapens aan Kyiv door bondgenoten, die steeds meer bereid zijn het gebruik van deze wapens toe te staan, zelfs voor het aanvallen van Russisch grondgebied, is onderdeel van de laatste ontwikkelingen.
President Vladimir Poetin heeft, als reactie op de toegenomen westerse hulp en de recente inval in de Russische Koersk-regio, een mogelijke belangrijke verandering in het Russische nucleaire beleid aangekondigd.
Op 25 september gaf Poetin tijdens een bijeenkomst van de Russische Veiligheidsraad aan dat volgens de nieuwe nucleaire doctrine van Rusland een aanval door een niet-nucleaire staat, gesteund door een nucleaire staat, als een gezamenlijke aanval zou worden beschouwd, aldus BBC News.
“De bijgewerkte versie van het document stelt dat een aanval op Rusland door een niet-kernwapenstaat, maar met de hulp of steun van een kernwapenstaat, wordt beschouwd als een gezamenlijke aanval op de Russische Federatie,” legde Poetin uit.
De Russische president gaf nog een waarschuwing. Moskou overweegt kernwapens te gebruiken als reactie op elke grootschalige aanval op Russisch grondgebied, uitgevoerd met vliegtuigen, raketten of drones, in het geval dat deze een kritieke bedreiging voor de natie vormen.
Volgens BBC News kunnen de uitspraken van Poetin worden gezien als een waarschuwing over het mogelijke gebruik van kernwapens in het Oekraïense conflict.
In een update van 25 september over de oorlog in Oekraïne gaven deskundigen van het Instituut voor de Studie van de Oorlog (ISW) aan dat de uitspraken van Poetin waarschijnlijk een poging zijn om “nog meer controle uit te oefenen op de besluitvorming van het westen.”
De Amerikaanse denktank geeft aan dat Poetin hoopt dat zijn nieuwe nucleaire dreigementen 'het Westen ervan zal weerhouden Oekraïne toe te staan door het Westen geleverde wapens te gebruiken om militaire doelen in Rusland te aanvallen'.
De opmerkingen van de Russische president kwamen op een moment dat Groot-Brittannië en de VS overwegen Kyiv toe te staan Britse Storm Shadow-kruisraketten te gebruiken tegen doelen op Russisch grondgebied. Deze stap zou een aanzienlijke verandering in het Amerikaanse beleid betekenen.
Poetin wil waarschijnlijk dat de hyperspecificiteit van zijn nucleaire dreigingen de oude inlichtingenoperatie van het Kremlin nieuw leven inblaast, gebaseerd op machtsvertoon. Dit zou een nieuwe golf van paniek onder westerse politici teweegbrengen,” staat in de update over de oorlog van ISW.
“Ambtenaren van het Kremlin nemen regelmatig hun toevlucht tot dreigementen van een nucleaire confrontatie tussen Rusland en het Westen op belangrijke momenten in westerse politieke debatten over het sturen van verdere militaire hulp aan Oekraïne… om angst te zaaien onder de politieke besluitvormers”, concludeert de ISW.