Wetenschappers elimineren uitzaaiingen: nieuwe studie geeft hoop aan kankerpatiënten
Wetenschappers van het Institute for Research in Biomedicine (IRB) in Spanje zijn erin geslaagd de kwaadaardige cellen te ontdekken die voor een terugval van darmkanker kunnen zorgen. Het resultaat van de studie is hoopgevend voor de strijd tegen uitzaaiingen.
Foto: National cancer institute / Unsplash
Er is sprake van uitzaaiingen als de kanker zich vanuit zijn oorsprong verspreidt naar andere delen van het lichaam. Kankercellen reizen door de bloedbaan of lymfevaten en kunnen zich in andere organen vestigen.
Foto: Accuray / Unsplash
Wat nog bemoedigender is, is het feit dat bij experimenten op muizen de cellen die uitzaaiingen veroorzaken niet alleen werden geïdentificeerd, maar ook door de wetenschappers werden geëlimineerd.
Foto: National cancer institute / Unsplash
Het onderzoek onder leiding van de Spaanse bioloog Eduard Battle (midden op de foto) werd gepubliceerd in een van de belangrijkste wetenschappelijke tijdschriften ter wereld, Nature.
In het experiment werden de cellen die zich van de oorspronkelijke tumor losmaakten geëlimineerd met genetische technieken voordat er werd geopereerd.
Foto: Cdc LiNION Bajm / Unsplash
Kort samengevat maakten de onderzoekers van het IRB met behulp van muizen een experimenteel model om de kwaadaardige darmkankercellen te volgen, zodat zogenaamde High Relapse Cells, cellen met een grote kans op terugval, kunnen worden opgespoord.
Foto: National cancer institute / Unsplash
De nieuwe methode bleek efficiënt te zijn. Zo konden uitgezaaide cellen worden opgespoord en ook kon hun terugkeer met genetische technieken worden voorkomen. Met traditionele diagnostische procedures bleef de vroege opsporing van kwaadaardige cellen hiervoor onopgemerkt.
Volgens het onderzoek "komen bij ongeveer 30-40% van de patiënten met dikkedarmkanker die een operatie ondergaan om de primaire tumor te verwijderen, in de jaren daarna uitzaaiingen voor. Er bestaat nog steeds geen medisch antwoord dat de terugval van de ziekte voorkomt".
Foto: Accuray / Unsplash
Overigens is het goed te vermelden dat, volgens National Geographic, "darmkanker de derde meest voorkomende kanker ter wereld is. Daarnaast is 90% van de sterfgevallen door kanker het gevolg van uitzaaiingen".
Foto: PublicDomainPictures / Pixabay
De Spaanse krant El País citeerde het wetenschappelijke artikel en legde uit: "Bij muizen met gelokaliseerde tumoren injecteerden de wetenschappers standaard immunotherapie om achtergebleven losgemaakte kankercellen te elimineren voordat ze de primaire tumor verwijderden".
Foto: Towfiqu Barbhuiya / Unsplash
De Spaanse krant citeerde ook, Eduard Battle, de leider van het onderzoek, die het succes van het experiment vierde door te zeggen: "Deze muizen zijn, na de operatie, genezen. Ze krijgen nooit meer te maken met een terugval".
Foto: Fusion medical animation / Unsplash
In een interview op de sociale netwerken van het IRB Barcelona legt Batlle uit: "We hebben meer dan 500 verschillende antilichamen getest, om vast te stellen welke een effectievere activiteit hebben bij verschillende patiënten".
Het resultaat van de gepubliceerde paper zegt: "Onze ontdekking onthult de dynamiek van de cellulaire toestand van restziekte bij darmkanker en voorspelt dat therapieën die gericht zijn op het elimineren van cellen met een grote kans op terugval, uitzaaiingen kunnen helpen voorkomen".
Foto: National cancer institute / Unslash
De resultaten van het experiment wijzen op een veelbelovende koers in de zoektocht naar een effectieve behandeling voor bepaalde soorten kanker.
Foto: Esther Ann / Unsplash
Eduard Batlle voegt er in ditzelfde interview aan toe: "Naast het voorkomen van uitzaaiingen bleek de behandeling met immunotherapie effectief te zijn bij het remmen van de activiteit van kankerstamcellen bij verschillende soorten vaste tumoren. Het gaat bijvoorbeeld om tumoren in de dikke darm, maag en slokdarm".
Foto: National cancer institute / Unsplash
Hoewel de resultaten bemoedigend zijn, moet er nog veel werk verzet worden om inzicht te krijgen in hoe dit in het laboratorium gebruikte model op mensen toegepast zou kunnen worden. Hopelijk vordert dit onderzoek snel en kunnen de resultaten ervan worden toegepast om de patiënten die het nodig hebben te behandelen, waar ook ter wereld!
Foto: Alexander Gray / Pixabay