Wist je dat miljoenen mensen in West-Europa geen internet kunnen betalen?
In Nederland zijn abonnementsprijzen voor tv en internet in 2023 gestegen met meer dan zeven euro per maand. Nederland heeft hogere internetkosten dan sommige andere Europese landen, zoals Frankrijk en Spanje, aldus Totaaltv. In die landen is breedbandinternet over het algemeen goedkoper.
In België is internet in 2023 ook duurder geworden. Er heeft een stijging van zo'n 6 procent plaatsgevonden ten opzichte van 2022, volgens hbvl.be.
In België betaal je voor het goedkoopste abonnement 31,41, terwijl je in Nederland zo'n 32 euro neerlegt. Toch is het goedkoper in Nederland, want er zijn veel deals waarbij je bijvoorbeeld de eerste 6 maanden 50 procent korting krijgt.
Volgens de Belgische nieuwszender VRT verhogen zowel Proximus als Orange in 2024 opnieuw hun tarieven.
Foto: Thomas Jensen / Unsplash
In Nederland heeft Delta als eerste aangekondigd dat prijsverhogingen op komst zijn, en ook KPN heeft bevestigd dat de prijzen opnieuw zullen stijgen.
Foto: Ermir Hoxhaj / Unsplash
Telecomexperts trekken de conclusie dat we te veel betalen voor ons internet, televisie en vaste telefonie. Ze wijten dit aan beperkte concurrentie. Hierdoor ontbreekt het telecombedrijven aan voldoende prikkels om de prijzen te verlagen.
Volgens Tim Poulus, een telecomanalist van Telecompaper, leveren Ziggo en KPN vaste telecomdiensten aan ongeveer 80 procent van alle huishoudens. Hij beschrijft deze situatie als een duopolie, een vorm van monopolie met twee zeer invloedrijke spelers, meldt de Nederlandse nieuwswebsite Nu.nl.
Foto: Joshua Sortino / Unsplash
Volgens Totaaltv wordt er op dit moment in Nederland achter de schermen samengewerkt tussen de overheid en providers om een instapabonnement te ontwikkelen voor huishoudens met een lager inkomen. Hierdoor kunnen zij tegen een gereduceerd tarief toegang tot het internet krijgen. De concrete vormgeving en beschikbaarheid van dit abonnement zijn op dit moment nog niet bekend.
Deze problematiek beperkt zich helaas niet alleen tot Nederland. Ook in Engeland kampen veel mensen met dit probleem. In de volgende slides kom je meer te weten.
Volgens een onderzoek van Citizens Advice hebben tot één miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk het afgelopen jaar hun breedbandabonnement opgezegd vanwege de stijgende kosten van levensonderhoud.
Volgens de BBC heeft Citizens Advice naar voren gebracht dat deze individuen mogelijk baat hadden kunnen hebben bij goedkopere tarieven of speciale pakketten.
De BBC merkte op dat de waakhondgroep Ofcom zijn bezorgdheid heeft geuit over het feit dat 4,3 miljoen mensen geen gebruik maken van de beschikbare deals waar ze voor in aanmerking komen.
Desalniettemin beweert de Britse regering dat ze in samenwerking met Ofcom en internetproviders heeft gewerkt aan het introduceren van verschillende producten met tarieven die beginnen bij £10 per maand. Dit initiatief heeft tot doel de invoering van sociale tarieven te stimuleren.
Een woordvoerder van de regering liet aan de BBC weten dat er een tool is geïntroduceerd. Deze tool dient om de personen die in aanmerking komen voor sociale tarieven te controleren. Het doel is het aanmeldingsproces voor uitkeringsgerechtigden te vereenvoudigen. Grote providers zoals Sky en Virgin Media nemen al deel aan dit initiatief.
Op de website van Ofcom is te lezen dat weinig mensen gebruik maken van sociale tarieven. Momenteel maakt ongeveer 5% van de gerechtigden gebruik van deze tarieven. Dit aantal is echter sinds januari van het voorgaande jaar verviervoudigd.
Uit een enquête van Citizens Advice onder 6.000 respondenten blijkt dat het opzeggingspercentage onder degenen met een uitkering zes keer hoger is dan onder degenen zonder uitkering.
Experts hebben vastgesteld dat één op de drie Britse huishoudens moeite heeft om hun abonnement te betalen. Ze roepen bedrijven op om meer inspanningen te leveren om sociale tarieven te promoten, volgens het onderzoek van Ofcom.
Volgens Dame Clare Moriarty, CEO van Citizens Advice, moet de toezichthouder bedrijven aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Daarnaast moet de acceptatie van sociale tarieven bevordert worden. Ze benadrukte dat de hoge prijzen voor internet ervoor zorgen dat grote groepen mensen buitengesloten worden.
Het is zeer verontrustend dat mensen met lagere inkomens zich geen internetabonnement meer kunnen veroorloven, vooral omdat het gebruik van internet tegenwoordig onmisbaar is in het dagelijks leven.
Degenen die geen toegang hebben tot het internet, worden geconfronteerd met uitdagingen. Ze lopen kortingen mis en kunnen niet online solliciteren. Dit zorgt voor een verergering van hun financiële problemen.
In een persverklaring beweerde de Britse regering dat medewerkers van arbeidsbureaus regelmatig informatie verstrekken aan mensen met een uitkering over sociale tarieven. Daarnaast kunnen de mensen gebruikmaken van computers in arbeidsbureau's in de buurt om werk te zoeken.
Daar tegenover stelde Citizens Advice het verhaal van Rob, een 63-jarige persoon die sinds ongeveer 2012 geen internetabonnement kan betalen.
Rob legde aan de BBC uit dat het gebrek aan internet in zijn huis hem belemmert om te kunnen solliciteren op elk moment. Dit omdat hij afhankelijk is van de beperkte openingstijden van de bibliotheek.
Bovendien beperkt het zijn toegang tot diensten zoals zijn huisarts, online ondersteuning en winkelen.
De Britse regering beweert dat er stappen zijn ondernomen om internettoegang voor mensen met een laag inkomen te waarborgen. Toch uiten zowel Digital Poverty Alliance als Citizens Advice hun bezorgdheid over de trage verbetering van sociale tarieven. Deze verbetering blijft ontoereikend om internettoegang voor alle huishoudens te waarborgen.