Zijn dit de laatste dagen van Vladimir Poetin?
Het was bedoeld als een korte, snelle oorlog. De speciale militaire operatie die Vladimir Poetin in februari 2022 begon, gaat door zonder dat het einde in zicht is, terwijl er barsten zijn ontstaan in de schijnbaar sterke façade van Poetin.
De Russische oligarch, restauranthouder en huurling Jevgeni Prigozjin, hoofd van de Wagner Group, was een van de schijnbaar betrouwbare bondgenoten van Vladimir Poetin op het slagveld en in vredestijd. Totdat het anders werd.
De chefkok veranderde in huurlingenchef. En op 23 juni besloot hij dat hij genoeg had van deze onwinbare oorlog, waarna hij zijn wapens op Moskou richtte.
Uiteindelijk stemde het hoofd van de Wagner Group ermee in om Rusland te verlaten en naar Belarus te gaan, en liet de Russische justitie alle aanklachten tegen Jevgeni Prigozjin vallen. Poetin won deze keer, maar sommigen geloven dat het teken aan de wand is voor de eenzame man in het Kremlin.
De Russische invasie in Oekraïne heeft van Poetin een internationaal buitenbeentje gemaakt. De president van Rusland lijkt echter niet alleen zijn relaties wereldwijd te verzwakken, maar ook thuis.
In eigen land wordt de Russische president geconfronteerd met hardere kritiek dan hij ooit heeft meegemaakt.
In september 2022 ondertekenden tientallen gemeenteraadsleden in Moskou, Sint-Petersburg en elders een petitie om Poetin op te roepen af te treden vanwege de desastreuze gevolgen van zijn 'speciale operatie'. Volgens DW gingen ze zelfs zover hem te beschuldigen van verraad.
Zelfs mensen die ideologisch dicht bij Poetin staan, zijn begonnen hem op de vingers te tikken. De New York Times benadrukte dat de pro-Russische Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov via Telegram commentaar gaf op de 'fouten' die tijdens het conflict in Oekraïne zijn gemaakt.
Deze kritiek werd zelfs gedeeld op de reguliere Russische televisie, iets wat op zijn zachtst gezegd zeer zeldzaam is.
The Guardian heeft gemeld dat de berichtgeving over de oorlog door de Russische staatsmedia zich heeft ontwikkeld. Mensen geloven niet langer dat het een gemakkelijke, eenvoudige militaire operatie zal zijn en zijn gedwongen om zich open te stellen voor enige vorm van kritiek.
De Communistische Partij van Rusland, over het algemeen loyaal aan Poetin, heeft ook publiekelijk haar ongenoegen geuit. Partijleider Gennadi Zjoeganov heeft geëist dat de regering Oekraïne officieel de oorlog verklaart en een 'algemene mobilisatie' in gang zet.
De wens van Zjoeganov lijkt in vervulling te zijn gegaan met de oproep van Poetin voor een 'gedeeltelijke mobilisatie', inclusief het oproepen van militaire reservisten naar het front en een financiële impuls voor de wapenproductie, volgens CNBC.
De New York Times speculeerde al over de mogelijkheid dat een staatsgreep in het paleis de Russische leider zou kunnen afzetten. Abbas Gallyamov, de voormalige speechschrijver van Poetin die tegenwoordig in Israël woont, denkt dat Russische oligarchen openstaan voor een regimewisseling als de verliezen in Oekraïne aanhouden.
"Kracht is de enige bron van Poetins legitimiteit", vertelde Gallyamov aan The New York Times. "En als blijkt dat hij geen kracht heeft, zal zijn legitimiteit richting nul beginnen te dalen".
De belangrijkste vraag is wie de opvolger zal worden van Poetin. Sergej Sjojgoe, de minister van Defensie, leek aanvankelijk de meest waarschijnlijke kandidaat, maar zijn publieke imago is onlosmakelijk verbonden met de oorlog in Oekraïne. Een oorlog die er tot nu toe niet al te best uitziet.
Over het publieke imago gesproken: beschikbare peilingen lijken uit te wijzen dat Poetin nog steeds veel steun geniet van het Russische volk. Zijn schijnbare zwakte kan dus een element zijn van wishful thinking uit het Westen.
Feit is dat Poetin, ondanks de tegenslagen in de strijd om Oekraïne die het Kremlin heeft moeten verduren, nog steeds overeind staat. De vraag is echter hoe lang nog.