Zo wordt de Chinese expansiedrift (voorlopig) gedwarsboomd

China maakt het Westen zenuwachtig
Het draait allemaal om locatie
Bezorgdheid in Washington D.C., Canberra en Tokio
Even een kijkje nemen
Groeiende bezorgdheid
Australië trekt een lijn
Machtswisseling in Canberra
Albanese en Quad
De Aziatische NAVO
Een nieuw economisch blok in Azië en de Stille Oceaan
Het herstellen van betrekkingen
De Taiwan-kwestie
Een Salomonseilands besluit
China verwerpt de beweringen
Uitgelekte documenten
Nieuwe Zijderoute
Eilanden bieden mogelijkheden
Amerikaanse bases wereldwijd
Twee reuzen
China maakt het Westen zenuwachtig

Het is geen geheim dat China streeft naar uitbreiding in de Stille Oceaan, wat onder andere Australië, Japan en de Verenigde Staten nerveus maakt. Hun poging om een militaire basis te vestigen op de Salomonseilanden is echter op een mislukking uitgelopen.

Het draait allemaal om locatie

De Salomonseilanden liggen in de Stille Oceaan op ongeveer 2000 kilometer van de kust van Australië en ongeveer 5600 kilometer van Hawaï. Het is dus een goed strategisch punt voor expansie in Oceanië en Azië.

Bezorgdheid in Washington D.C., Canberra en Tokio

Begin april 2022 tekenden de Volksrepubliek China en de Salomonseilanden een veiligheidspact dat veel bezorgdheid teweegbracht in Washington D.C., Canberra en Tokio.

Even een kijkje nemen

De reacties lieten niet lang op zich wachten. Een Amerikaanse delegatie bezocht de premier van de Salomonseilanden om hun bezorgdheid te uiten over de toenemende aanwezigheid van China in de Stille Oceaan.

Groeiende bezorgdheid

"We respecteren de soevereiniteit van de Salomonseilanden", zei de Amerikaanse ambassadeur Daniel Kritenbrink (foto) tegen The Guardian "maar als er stappen worden genomen om een feitelijke permanente militaire aanwezigheid te bereiken, een militaire installatie te vestigen of machtsvergroting te creëren, dan uiten wij onze bezorgdheid, en zullen we daar uiteraard op reageren".

Australië trekt een lijn

Volgens Al-Jazeera verklaarde aftredend Australisch premier Scott Morrison tijdens een verhit verkiezingsdebat dat China 'een rode lijn' overschrijdt. Hij zei dat zijn land met bondgenoten zal samenwerken om ervoor te zorgen dat Peking geen militaire basis op de archipel zal vestigen.

Machtswisseling in Canberra

Op 21 mei verloor de nationaal-liberale coalitie (ook bekend als LNP) van Morrison echter de Australische federale verkiezingen, waardoor hij moest aftreden als premier.

Albanese en Quad

Tot de eerste officiële taken van de aantredende premier Anthony Albanese behoorde een reis naar Tokio voor een ontmoeting met de zogenaamde Quad.

De Aziatische NAVO

Australië maakt samen met Japan, de Verenigde Staten en India deel uit van Quad. De naam is een afkorting van de Quadrilateral Security Dialogue, een veiligheidsforum dat de Chinese autoriteiten meermaals is bestempeld als 'de Aziatische NAVO.'

Afgebeeld: betogers die in mei 2022 tegen de 'Oorlogstop van de Quad' in Tokio protesteerden.

Een nieuw economisch blok in Azië en de Stille Oceaan

Op 23 mei kondigde de regering-Biden de oprichting van een nieuw economisch Aziatisch-Pacifisch blok aan, bestaande uit de Verenigde Staten en hun bondgenoten. Volgens de New York Times is dit een strategie om de rol van Washington D.C. in de regio opnieuw te versterken.

Het herstellen van betrekkingen

De New York Times meldt dat hiermee niet alleen geprobeerd wordt tegenwicht te bieden aan de dominantie van China in de regio, maar ook de betrekkingen te herstellen die werden verbroken als gevolg van het verlaten van het TPP (Trans-Pacific Partnership) onder Donald Trump in 2017.

De Taiwan-kwestie

Biden heeft ook verschillende keren gezegd dat de Verenigde Staten zich achter Taiwan zouden scharen in geval van een invasie van China, waardoor de 'diplomatieke ambiguïteit' die zijn voorgangers hadden ten opzichte van Peking en Taipei onder druk komt te staan.

Een Salomonseilands besluit

Premier Manasseh Sogavare van de Salomonseilanden heeft volgens Reuters een bezoekende delegatie van de Japanse regering verteld dat hij niet van plan is China toe te staan om militaire bases te bouwen op de archipel.

China verwerpt de beweringen

Bloomberg citeert een woordvoerder van het Chinese ministerie van Defensie die zegt dat het idee dat China een marinebasis op de Salomonseilanden wil bouwen louter 'nepnieuws' is.

Uitgelekte documenten

Desondanks wijst Bloomberg erop dat, hoewel de details van de veiligheidsovereenkomst niet openbaar zijn, er in maart een ontwerp uitlekte dat de Salomonseilanden aanwees als veilige haven voor Chinese marineschepen.

Nieuwe Zijderoute

Het is al langer bekend dat China zijn macht ook buiten zijn grenzen probeert te vergroten. Een voorbeeld daarvan is de Nieuwe Zijderoute (met de officiële Engelse titel 'One Belt, One Road'), waarbij Peking grootschalige investeringen doet voor de infrastructuur van strategische handelsroutes.

Eilanden bieden mogelijkheden

Volgens The Guardian heeft China in de Stille Oceaan ook drie kunstmatige eilanden opgespoten die volledig gemilitariseerd zijn.

Amerikaanse bases wereldwijd

Bovendien zijn de Verenigde Staten volgens Al-Jazeera bovenmatig aanwezig in de regio, met meer dan 200 militaire bases, voornamelijk in Japan, Zuid-Korea en Australië. En dan hebben we alle bases die het Amerikaanse leger in andere continenten heeft nog niet eens meegerekend.

Twee reuzen

Hopelijk doen er zich geen incidenten voor die grootschalige conflicten tussen de twee grootmachten kunnen uitlokken.

Meer voor jou