Zoveel artilleriegranaten vuurt Oekraïne dagelijks af om de Russen terug te dringen
De Oekraïense strijdkrachten hebben veel artilleriegranaten afgevuurd op de legers van Moskou nu het tegenoffensief van Zelensky Rusland uit de bezette gebieden probeert te verjagen. Maar hoeveel granaten schiet Oekraïne per dag af en wat is de werkelijke impact van dat aantal op de oorlog?
Het conflict in Oekraïne wordt meer dan enig ander wapensysteem bepaald door het gebruik van artillerie. Zware artilleriegevechten zijn al sinds de Russische inval een vast onderdeel van de strijd en de intensiteit van de gevechten heen en weer is niet afgenomen.
Statistieken van november 2022 onthulden dat Russische troepen wel 20.000 granaten per dag afvuurden op Oekraïense stellingen, terwijl de Oekraïense artilleriebatterijen elke dag tussen de 4000 en 7000 kogels terugstuurden, volgens een verslag van NBC News destijds.
De informatie kwam van een niet nader genoemde Amerikaanse ambtenaar bij het Ministerie van Defensie die waarschuwde dat de Oekraïners voor de winter een nieuwe voorraad nodig zouden hebben om de Russische troepen op afstand te houden, omdat ze snel door hun voorraden artilleriemunitie heen raakten.
"Oekraïne heeft nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid artillerie nodig," legde de ambtenaar uit. "Het verbruik in deze oorlog is erg hoog," een gevoel dat de hele winter en tot ver in het voorjaar en de zomer standhield toen Oekraïne ook veel granaten bleef afvuren.
In april berichtte The Washington Post over het munitietekort waarmee de Oekraïners te kampen hadden en merkte op dat de strijdkrachten van het land dagelijks ruwweg 7700 granaten afvuurden, een aantal dat volgens een Oekraïense functionaris neerkwam op ruwweg één granaat per zes seconden.
Volgens sommige schattingen vuurde Rusland ongeveer het drievoudige af en The Post merkte op dat Oekraïne stand kon houden door kieskeuriger te worden in de selectie van doelwitten en munitie te sparen door prioriteit te geven aan het raken van Russische oorlogsmiddelen in plaats van kleine groepen soldaten.
Oekraïne had op dat moment al een tekort aan munitie voor zijn artilleriegeschut uit het Sovjettijdperk en Kiev werd gedwongen om te vertrouwen op door het Westen geleverde kanonnen en hun 155 mm-kalibergranaten, waarvan de voorraad volgens The Washington Post snel op zou kunnen raken.
De westerse bondgenoten van Oekraïne hadden moeite om de productie van 155 mm-granaten op te voeren, wat later zou leiden tot grote tekorten in Oekraïne, net toen het land zich voorbereidde op de lancering van het langverwachte tegenoffensief tegen de Russische troepen in Oost-Oekraïne.
Op 18 juli meldde CNN dat Kiev 2 miljoen 155 mm-granaten had gekregen op basis van cijfers van het Pentagon en dat het Ministerie van Defensie zich ten doel had gesteld om er 70.000 per maand te produceren, maar volgens een legerambtenaar werden slechts het aantal van 30.000 bereikt.
Helaas merkte het CNN-rapport ook op dat Oekraïne nog steeds door zijn voorraden heen brandt en op een normale dag tussen de 2000 en 3000 artilleriegranaten afvuurt. "Dit is een oorlog met veel artillerie", aldus minister van Defensie Lloyd Austin half juli volgens CNN.
"We hebben gezien dat er grote hoeveelheden artillerie aan beide kanten van het conflict worden ingezet", voegde Austin eraan toe. "En dat zet dus een druk op de internationale levering van munitie, artilleriemunitie."
CNN merkte op dat de vuursnelheid van Oekraïne hoger was voordat het tegenoffensief begon, maar zei ook dat dit kwam doordat de strijdkrachten van Kiev speciale operaties uitvoerden om de Russische verdedigingsposities te verzwakken met het oog op de komende opmars van Oekraïne.
Het tekort aan munitie in Oekraïne beperkt niet alleen het aantal granaten dat de Oekraïense strijdkrachten momenteel afvuren, maar heeft president Joe Biden er ook toe aangezet om clusterbommen aan Kiev te leveren, een zeer controversieel wapen waar sommige westerse bondgenoten van Oekraïne niet blij mee waren.
"De Oekraïners hebben bijna geen munitie meer, de munitie die ze gebruikten voor 155-millimeterwapens", verklaarde Biden begin juli in een interview met Fareed Zakaria ter verdediging van zijn beslissing om clusterbommen naar Kiev te sturen, meldde NBC News.
"Dit is een oorlog waar het om munitie draait, en die munitie raakt op en we hebben er te weinig van. En dus heb ik uiteindelijk de aanbeveling van het Ministerie van Defensie opgevolgd," vervolgde Biden, die een belangrijk feit over de wereldwijde voorraden onthulde.
De snelheid waarmee artillerie wordt afgevuurd in Oekraïne is verbazingwekkend en heeft de bondgenoten van Kiev tot het uiterste gedreven, zozeer zelfs dat gevaarlijkere soorten wapens worden gebruikt als noodoplossing om Oekraïne te helpen zijn militaire doelen te bereiken, een situatie die iedereen zorgen zou moeten baren.