Rusland zou Oekraïne met een elektromagnetische puls (EMP) kunnen lamleggen

Een wereld zonder technologie
De Russische nucleaire dreiging
Aanval met elektromagnetische puls
Hoe zou Poetin dat kunnen doen?
Alles zou stoppen
Gammastralingseffect
Wat is een EMP?
Terreur, kou en isolement
Moeilijk te controleren
En toch bestaat de mogelijkheid
Regenboogbom
Een dystopisch scenario
Vermoedelijke testen door Noord-Korea
Angst in Zuid-Korea
De stilte
Niets is onmogelijk
Een wereld zonder technologie

Wat zou jij doen als plotseling de hele wereld werd platgelegd? Geen smartphones, radio's of televisies. Auto's rijden niet meer en er is geen elektriciteit of mogelijkheid tot communicatie. Hoe zou je overleven in een wereld zonder moderne voorzieningen? Sommige analisten vrezen dat Poetin in de komende maanden een dergelijke verwoesting kan aanrichten in Oekraïne.

De Russische nucleaire dreiging

Terwijl de wereld zich zorgen maakt over het gebruik van kernwapens door Rusland in Oekraïne, luiden enkele analisten de noodklok over een wapen dat dezelfde vernietiging kan veroorzaken zonder radioactieve neerslag, namelijk een elektromagnetische puls (EMP).

Aanval met elektromagnetische puls

Het was de Financial Times die voor het eerst signaleerde dat Poetin dreigde met hints dat Rusland klaar was om een aanval met EMP tegen Oekraïne uit te voeren. Maar wat zou er gebeuren als hij dat deed?

Hoe zou Poetin dat kunnen doen?

Volgens Forbes zou het veel lijken op een ontploffing van een kernbom op grote hoogte. Zo zou Poetin een kernbom in de stratosfeer tot ontploffing kunnen brengen, waarbij een 'elektromagnetische puls' wordt ontketend die honderden kilometers rond het ontploffingsgebied in een totale black-out zou achterlaten. Alle elektronische apparaten zouden daarbij worden uitgeschakeld.

Alles zou stoppen

"Binnen een bepaald ontploffingsbereik zouden de meeste elektronische apparaten kapot gaan," legde het Forbes-artikel uit. "Auto's zouden stoppen met werken, net als mobiele telefoons, televisies en internet. De basisdiensten die elektriciteit gebruiken zouden wegvallen."

Gammastralingseffect

Elektromagnetische puls werd voor het eerst ontdekt tijdens atoomproeven van het Amerikaanse leger in de jaren 50 en werd later door de wetenschappelijke gemeenschap erkend in de jaren 60. Na een kernexplosie waren in de momenten daarna EMP's waarneembaar en ze werden toegeschreven aan de gammastraling die de explosie produceerde.

Wat is een EMP?

In wezen is een EMP "een plotselinge uitbarsting van elektromagnetische energie die met een snelheid van bijna het licht door de lucht straalt en in zijn kielzog problemen veroorzaakt" volgens Study.com. Een EMP schakelt alle elektronica in zijn vaart uit en kan worden veroorzaakt door natuurlijke oorzaken, zoals verlichting, zonnestormen, maar ook door plotselinge stroomstoten of door de explosie van een nucleaire of conventionele bom.

Terreur, kou en isolement

In het winterlandschap in Oekraïne zou het gebruik van een EMP terreur veroorzaken onder de bevolking, waarbij veel mensen zouden sterven door blootstelling aan kou en een gebrek aan elektriciteit. Bovendien zou het de communicatie binnen de Oekraïense strijdkrachten vrijwel onmogelijk maken.

Moeilijk te controleren

Zo'n aanval zou echter één groot probleem hebben: het zou moeilijk zijn om precies te controleren welke gebieden worden getroffen. Als Rusland een EMP tegen Oekraïne zou gebruiken, zou dat soortgelijke problemen kunnen veroorzaken voor de Russische burgers en hun leger. Het zou zelfs landen van de NAVO kunnen treffen en gebruikt kunnen worden om een beroep te doen op artikel 5, de collectieve veiligheids- en verdedigingsclausule van de NAVO.

En toch bestaat de mogelijkheid

Hoewel de kans dat zo'n aanval wordt gebruikt klein is, is deze toch aanwezig. Er kunnen namelijk ook kleinschalige EMP's op het slagveld in Oekraïne worden ingezet zonder gebruik te maken van kernwapens. Van sommige grote, conventionele bommen is bekend dat ze elektromagnetische pulsen produceren wanneer ze op zeer grote hoogte tot ontploffing worden gebracht, hoewel het getroffen gebied veel beperkter is.

Regenboogbom

Een interessant verschijnsel van EMP is dat de opbouw van zoveel geïoniseerde energie op het moment van detonatie regenbogen in de lucht kan produceren. Het is een van de redenen waarom dit type aanval de bijnaam 'regenboogbom' heeft gekregen.

Een dystopisch scenario

De dood en vernietiging die een regenboogbom veroorzaakt zou echter geen fraaie uitwerking hebben. De nasleep van een explosie met EMP zou sterk lijken op wat het publiek ziet in de meeste moderne dystopische sciencefictionfilms.

Vermoedelijke testen door Noord-Korea

Behalve Rusland zou ook Noord-Korea een vorm van rakettesten hebben uitgevoerd waarbij een EMP aanval tegen zijn vijanden werd nagebootst.

Angst in Zuid-Korea

Het hypertechnische en geïndustrialiseerde Zuid-Korea zou bijna zeker door een EMP in chaos vervallen. Het zou een situatie teweegbrengen waaraan ze zonder hulp van de internationale gemeenschap waarschijnlijk niet kunnen herstellen.

Afbeelding: Sava Bobov / Unsplash

De stilte

De Amerikaanse auteur Don DeLillo beschrijft in zijn roman 'De stilte' de mogelijkheid van een totale elektronische black-out. Tijdens een van de verontrustendste scènes verschijnen massa’s mensen die door lege straten dwalen, zonder te weten waar ze heen gaan, gewoon op zoek naar menselijk gezelschap en op de vlucht voor de stilte.

Niets is onmogelijk

In de geschiedenis van de oorlogsvoering heeft er nog nooit een elektromagnetische pulsaanval plaatsgevonden. Maar met alles wat de 21e eeuw dusver heeft gebracht – pandemieën, klimaatrampen en onverwachte oorlogsvoering – is het dan echt te gek dit voor mogelijk te houden?

Afbeelding: Daniel Lincoln / Unsplash

Meer voor jou